KGF, EXİMBANK VE TÜM YÖNLERİ İLE GÜNDEMDE OLAN FİNANSMAN MODELLERİ

Bu yazımızda; kamuoyunun, sanayicinin, tüccarın, iş adamları çevresinin ve finans çevresinin şu sıralar gündemine aldığı önemli bir konu olan Kredi Garanti Fonu’nu (KGF) paylaşmak istiyoruz.

Kredi Garanti Fonu’ndan kısaca bahsetmek gerekirse;  KGF,  özellikle kredi ve finansman imkânlarına erişim noktasında   ‘’ kefalet ‘’ sıkıntısı yaşayan firmalara kredi limitleri ve kredi türlerinde belirtilen oranlara göre kefil olan bir kuruluştur.   21 bankanın ortaklık sermayesi ile Hazine Müsteşarlığı fonlarının beraber kurduğu bir yapıdır.  Ayrıca bu yapıya OBB, KOSGEB, TESK, TOSYÖV, MEKSA gibi kuruluşlar da ortaktır.

Ticari hayat içerisinde günde birçok kez duyduğunuz ve bu konu hakkında vakit ayırdığınız KGF kefalet sistemi için basit ve anlaşılır bir metot izlemek istiyorum.

Banka  kredilerine yönelik  KGF;  Firmanız için ihtiyaç duyduğunuz finansman tutarını çalıştığınız veya çalışmak istediğiniz herhangi bir KGF kefaleti veren bankadan talep edebilirsiniz.  Banka ise; sizin kredibiliteniz ve rating oranlarınız dâhilinde size KGF kefaleti veren limit çalışması yapacaktır.  Hazine Kaynaklı KGF kullanım imkânınız olursa kefalet toplam kredinin azami %85’ine, özkaynaklı KGF kredi kullanım imkânınız varsa yine kefalet oranı azami %80 seviyesinde olacaktır.  

10 Mart 2017 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’ye göre Kobi vasfına uyan işletmelerin kefalet oranı  kredi tutarı +faiz,kar payı,kira bedelinin %90’ını geçemez.  Kobi tanımı dışında kalan firmalar için ise bu oran %85’i geçemez.  Kurumun vereceği toplam kefalet limiti ülke geneli için 250 milyar TL’ye yükseltilmiştir.

Diyelim ki;  Bir finansman ihtiyacınız var. Fakat bu finansman ihtiyacını karşılayacak teminat ( ipotek, müşteri çeki, rehin vb)  durumunuz müsait değil ya da finansman ihtiyacınızı ticari faaliyetiniz ile karşılamak istiyorsunuz.  Banka sizin bilgilerinizi Portföy Garanti Sistemi ( PGS) diye adlandırılan bir portala girerek, KGF ‘den sizin faaliyetleriniz doğrultusunda kefalet limit talep edecektir. Bu limit; sizin banka çalışmalarınız, ödemelerinizin düzenli olması, herhangi bir olumsuz kaydınızın olmaması ve hepsinden önemlisi ticari hacminiz ve mali göstergeleriniz ışığında belirlenecektir.  Bu limit çalışması sonucunda oluşan tutar ve KGF nin kefalet oranı dâhilinde PGS sistemindeki bankalar krediyi eşit ve sıralı şeklinde kullanmaktadırlar.  Bu sistemi kullanan Bankalar; azami 2.940.000,-TL limit  belirleyip, 2.500.000 ,TL Kefalet karşılığı limit kullandırabilmekte (%85 kefalet ) ve en az 6 ay en fazla da 36 ay vade şeklinde vade planı sunulmaktadır.  İhracatçı firmalar da ise; vade 60 aya çıkmaktadır. Ödemesiz dönem olmadan Hazine destekli kredi kullandırmaktadırlar.

 

Yukarıda belirtilen hususlar Bankalar Portföy Garanti sistemi ile limitlerini tanımlamaktadırlar.

 

KGF, bilahare, Portföy Limit Sistemi ( PLS) diye adlandırılan sistemden limitleri belirlemektedir.  Bu tanımlara göre;

Kadın Girişimciler için; 2.500.000,-TL

Genç Girişimciler için; .2.500,000,- TL

İmalatçı KOBİ için; 4.500.000,-TL ( Yatırım kredilerinde ödemesiz dönem bulunmaktadır),

Genel hatları ile 1 yıl ve üzeri faal olan işletmelere KGF kefaleti uygulanmakla beraber,  konkordato, protestolu senet, ibraz süresinde keşide olmayan çek, vergi ve SGK borcunun olması durumlarında KGF Kefalet vermez.

Eximbank Kredilerine yönelik KGF;   

KGF sürecinin en önemli ayağını Eximbank Krediler oluşturmaktadır. KGF, ihracatçı ve döviz kazancı olan firmalara yönelik olarak 0 kefalet tutarında hem Hazine Hem de Özkaynak kaynaklı kredi temin edebilirler. Eximbank kredileri münhasır olarak; sevk öncesi, reeskont,  sevk sonrası, yatırım, ihracata hazırlık gibi Türkiye’de ihracatçı ve döviz kazancı olan firmalar için müstesna kredi politikasına sahiptir. KGF-Eximbank süreci bankalar yerine doğrudan KGF aracılığı ile yapılmaktadır.

 

Ferhat TOMO

MİAD Yatırım ve Ticari İşler Sorumlusu

Konu

Telefon Numaranız

Mesajınız

Konu

Telefon Numaranız

Mesajınız