COVID-19’la ortaya çıkan yeni finansal hileler
DOÇ. DR. Cevdet KIZIL
Son günlerde Koronavirüse (COVID-19) bağlı olarak gözlemlenen yeni finansal hileler beraberinde bir başka önemli soruyu doğurdu: “Korona Virüsü yalnızca bir sağlık tehdidi mi?”
COVID-19 tıbbi malzemelere duyulan talebi keskin bir şekilde yükseltti. Sahte dükkanlar, web siteleri, sosyal medya hesapları ve e-posta adresleri tespit edilmeye başlandı. Sahte COVID-19 ilaçlarının, aşılarının ve test kitlerinin üretimi ile pazarlaması konusunda da ihbarlar gelmeye başladı. Hatta işlevsiz maskeler de üretilebiliyor. Yeni finansal hilelerden biri de telefon dolandırıcılıklarıdır. Dolandırıcılar seçtikleri kişilere telefonla ulaşarak hastaneden aradıklarını, aradıkları şahısların bir yakınlarına koronavirüsü teşhisi konulduğunu belirtip tedavi için para talep ediyorlar.
Bir diğer finansal hile kapsamında, suçlular e-postalarda kendilerini bir ulusal veya uluslararası sağlık kurumuna bağlı olarak tanıtıp, e-posta gönderdikleri şahısların kişisel bilgilerini ve kredi kartı gibi finansal verilerini talep ediyorlar. Ayrıca, seçtikleri kişilere kötü amaçlı yazılım içeren e-posta ekleri gönderiyorlar.
Benzer bir başka finansal hilede, dolandırıcılar tanınmış firmaları ve kuruluşları taklit ederek, çok yakın ile benzer adlı firma isimleri ve e-posta adresleri kullanıyorlar. Aynı zamanda, dolandırıcılar farklı ülkelerde çeşitli banka hesapları açıyorlar. Finansal hileleri gerçekleştirdikten sonra, dolandırıcılarca usulsüz elde edilen para farklı ülkelerde yer alan başka banka hesapları arasında transfer ediliyor.
Kendilerine sahte kimlik ve resmi üniforma düzenleyerek bir takım sağlık kurumlarına bağlı olarak çalıştıklarını ifade eden, bu amaçlara kişilerin evlerine girerek test veya ilaçlama yapmak istediklerini belirten dolandırıcılar da var. Dolandırıcıların bir kısmı sahte test ve ilaçlama için ücret talep ederken, diğerleri ev soygunları dahi gerçekleştirebiliyorlar.
Bunların yanında, bilindiği üzere okullarda uzaktan eğitime geçildi. Hatta birçok toplantı, seminer ve konferans da uzaktan organize ediliyor. Ancak, son zamanlarda sık bir şekilde dile getirilen bir iddiaya göre, piyasadaki bazı uzaktan eğitim yazılımları kötü amaçlı yazılımlardır. Bu yazılımların veri depolayarak kişilerin ve kurumların özel bilgilerine eriştikleri savunuluyor. Bu verilerin ise uygunsuz bir şekilde işlendiği, paylaşıldığı, pazarlandığı ve satıldığı belirtiliyor.
Aynı zamanda, dolandırıcılar borsaya kote bazı firmaların isimlerini kullanarak bu işletmelerin yeni geliştirdikleri ürün ile hizmetlerinin COVID-19’u engellemede, tespit etmede ve iyileştirmede işe yaradığını belirtmektir. Sosyal medya, e-posta, forum ve pop-up reklam da kullanarak agresif bir pazarlama stratejisi benimseyen dolandırıcılar, çok yakın bir gelecekte borsaya kote ilgili firmaların piyasa değerlerinin ve hisse senedi fiyatlarının ciddi anlamda artacağı yalanını söylüyorlar. Bu firmaların araştırma raporları da paylaşılıyor ve hatta hisse senedi fiyatlarının yakın gelecekte ulaşacağı fiyat veriliyor.
Bir diğer yöntemde ise dolandırıcılar kullanıcıları COVID-19 ile ilgili bir takım cep telefonu uygulamalarını yüklemeleri için motive etmektir. Belirtilen uygulamalar yüklendikten sonra kullanıcıların kişisel bilgileri ve kredi kartı verileri dolandırıcılar tarafından ele geçirilmektedir.
Bununla birlikte, dolandırıcılar kendilerini devlet memuru veya vergi dairesi çalışanı olarak tanıtıp bireyleri telefonla arıyorlar. Bu telefon görüşmesinde dolandırıcılar bireylerin vergi affına, vergi indirimine veya teşvike hak kazandıklarını söylüyorlar.
Vurgulanan finansal hilelere karşı öncelikle, tıbbı malzemelerle ilgili firmaların, dükkanların, web sitelerinin, sosyal medya hesaplarının ve e-posta adreslerinin sahte olmadığı konusunda emin olunmalıdır. Bunun yanında ilaçlar, aşılar, test kitleri ve koruyucu maskeler hususunda mutlaka Sağlık Bakanlığı, uzman doktorlar ile sağlık personellerine danışılmalıdır.
COVID-19 ile ilgili dolandırıcılardan gelen sahte telefonlar hususunda kesinlikle ilgili telefon numaralarının resmilikleri ve doğrulukları kontrol edilmelidir. Kişisel bilgiler ile kredi kartı verileri gibi bilgiler yüz yüze, telefonla veya e-posta ile asla üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır. Doğruluğundan emin olunmayan e-postaların ekleri açılmamalı ve yüklenmemelidir. Firma isimlerinin, web sitesi adreslerinin ve e-posta adreslerinin de kopya veya benzer isimler olup olmadıkları değerlendirilmelidir.
Son olarak, kullanılan uzaktan eğitim, toplantı, seminer ve konferans yazılımları hususunda dikkatli olunmalıdır. Bedava yazılımların daha tehlikeli olabileceği unutulmamalıdır. Tehdit arz eden e-postalar, pop-up reklamlar ve cep telefonu uygulamalarına karşı anti-virüs yazılımları bulundurulmalıdır. Kendilerini devlet memuru olarak tanıtan ve vergi affına, vergi indirimine veya teşvike hak kazanıldığını telefonda belirten dolandırıcılara itimat edilmemelidir. Finansal tehdit ve hileler kamu yönetimi tarafından da çeşitli yöntemlerle engellenmeli, halk bilgilendirilmeli ve bilinçlendirilmelidir.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/covid-19la-ortaya-cikan-yeni-finansal-hileler/468074